Your browser does not support JavaScriptskip to main content skip to main menu skip to cookiewall

Uitreiking 'Artikel van het Jaar-' en Posterprijs op Wetenschapssymposium

  1. Rijnstate Vriendenfonds
  2. Nieuws
  3. Uitreiking 'Artikel van het Jaar-' en Pos...
Speciale Projecten | 13 mei 2019

Afgelopen dinsdag 7 mei vond het jaarlijkse Wetenschapssymposium van Rijnstate plaats met als titel: 'Rijnstate. Voorop in Wetenschap'. Tijdens dit symposium werden in totaal acht onderzoeken gepresenteerd. Uit 126 gepubliceerde artikelen waren er vier geselecteerd voor 'Artikel van het jaar'. Daarnaast was er dit jaar voor het eerst een posterprijs. Het aanwezige publiek stemde voor de twee meest aansprekende onderzoeken. Deze onderzoeken wonnen een mooi geldbedrag van respectievelijk €1500 en €500, dat werd aangeboden door het Rijnstate Vriendenfonds.

Artikel van het jaar' prijs

De prijs voor het 'Artikel van het jaar' ging dit jaar naar klinisch chemicus Janneke Ruinemans-Koerts. In samenwerking met de allergologiepraktijk Arnhem en de Universiteit Wageningen doet zij onderzoek naar toepassing van een nieuwe bloedtest (Basofiele Activatie Test). Deze zogenaamde BAT-test moet kunnen vaststellen of iemand een bepaalde vorm van een voedselallergie heeft.

Om met zekerheid te vaststellen dat iemand een voedselallergie heeft, dient nu meestal nog een voedselprovocatietest uitgevoerd te worden. Vaak moet deze test uitgevoerd worden in het ziekenhuis waarbij de patiënt kleine hoeveelheden van het verdachte voedingsmiddel in een oplopende hoeveelheid eet. Deze test kost veel tijd, kan belastend zijn voor patiënt (en ouders) en is kostbaar. Met de nieuwe bloedtest hoopt ziekenhuis Rijnstate in de nabije toekomst een patiëntvriendelijke vorm van diagnostiek te kunnen aanbieden.

Posterprijs

Maar liefst 39 onderzoeken werden tijdens het symposium op posters gepresenteerd. De vier beste posters werden middels een korte pitch toegelicht door de onderzoekers . Winnaar van de Posterprijs was Wendy Heida, verpleegkundig specialist IBD bij de afdeling MDL. Zij en haar collega's doen onderzoek naar therapeutic drug monitoring van thiopurines in IBD patiënten om onder andere de therapietrouw te bevorderen.

Zowel Janneke als Wendy waren erg blij met hun prijs en zullen het geldbedrag inzetten voor verder onderzoek. Het Vriendenfonds is er trots op deze prijzen beschikbaar te kunnen stellen. Hiermee dragen wij en onze donateurs bij aan belangrijke onderzoeken binnen Rijnstate én aan de verbetering van de zorg voor onze patiënten.

     Terug naar nieuwsoverzicht
Wil jij ook bijdragen aan betere zorg


Rijnstate hartje
Rijnstate hartje