Your browser does not support JavaScriptskip to main content skip to main menu skip to cookiewall

Een fietslabyrint voor de dialysepatiënten van Rijnstate

  1. Rijnstate Vriendenfonds
  2. Nieuws
  3. Een fietslabyrint voor de dialysepatiënte...
Speciale Projecten | 23 oktober 2018

Jenny van den Belt, dialyseverpleegkundige in Rijnstate zet zich met hart en ziel in voor haar patiënten op de dialyse afdeling. Zij weet als geen ander hoe zwaar de behandeling is die deze patiënten drie keer per week moeten ondergaan. Samen met haar collega's zamelt zij geld in voor de aanschaf van een fietslabyrint. Hiermee kunnen patiënten tijdens de dialyse gewoon vanuit de stoel waarin ze behandeld worden, mooie, virtuele fietstochten maken.

Bijzondere gesprekken door het fietslabyrint

Een fietslabyrint is niet alleen een fantastische afleiding, maar helpt ook bij de behandeling. Doordat de patiënt tijdens het dialyseren beweegt, kunnen de afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Hierdoor voelt de patiënt zich beter en is de behandeling effectiever. Twee vliegen in één klap dus. Daarnaast zorgt het fietsen voor een betere conditie.

'Dialyseren vraagt veel van iemands lichaam; je kan het vergelijken met intensief sporten. Een goede conditie is dan ook onontbeerlijk en zorgt ervoor dat de behandeling beter vol te houden is', aldus Jenny.

'Een leuke bijkomstigheid is ook dat mensen door het gebruik van het fietslabyrint makkelijk met elkaar in contact komen. Er ontstaan de mooiste gesprekken tussen de patiënten. Zo raakte een dame met haar buurman in gesprek over haar geboortedorp waar ze op dat moment virtueel doorheen fietste. Ze vertelde over de buurt waarin ze was opgegroeid en kon haar buurman zelfs meenemen naar de straat waar ze geboren was. Mensen komen door het fietslabyrint gemakkelijk met elkaar in verbinding en dat kan tijdens de lange behandelingen veel steun geven.'

Zelf gekozen virtuele fietsroute brengt patiënten overal ter wereld

Wanneer je gezond bent, is het lastig te beseffen wat het inhoudt om dialysepatiënt te zijn. Het betekent niet alleen dat je drie keer per week een halve dag in het ziekenhuis ligt, maar ook dat je je vaak moe en kortademig voelt en dat je volledige eetpatroon aangepast moet worden. Je mag niet teveel drinken omdat je lichaam het vocht zelf niet meer kan afvoeren. Hiervoor ben je afhankelijk van de behandeling in het ziekenhuis. Dialyse is van levensbelang, maar tegelijkertijd erg belastend. Het heeft grote impact op het leven van de patiënt. Op vakantie gaan is lastig, want waar je ook naartoe gaat; de behandelingen moeten doorgaan. Daarnaast is werken soms niet meer mogelijk, waardoor een uitkering de enige bron van inkomsten is. Veel patiënten zijn hierdoor dan ook financieel beperkt in het maken van keuzes.

Jenny: 'Juist daarom willen wij deze patiënten zo ontzettend graag helpen. Met een fietslabyrint kunnen ze even ontsnappen aan het kleine wereldje waar ze in leven. Ze kunnen zelf beslissen waar ze naartoe fietsen, waarna de gekozen route met behulp van echte videobeelden tot leven komt. Ze kiezen zelf of ze links of rechtsaf slaan, of ze een mooie gebied in Nederland willen ontdekken of misschien terug gaan naar de stad van hun eerste vakantieliefde. Hiermee geven we de patiënt een beetje het gevoel van vrijheid terug.'

Ook kleine sponsoren zijn hard nodig

Helaas kan de afdeling dialyse als zogenaamde 'dagbehandeling' geen aanspraak maken op grote sponsors zoals bijvoorbeeld een zorgverzekeraar, die alleen 24-uurs behandelingen sponsoren. De afdeling is dus grotendeels afhankelijk van de particuliere giftgever.

Daarnaast sponsoren de grote sponsors vooral onderzoeken of behandelingen. Jenny's afdeling vraagt geld voor een product, maar hiervoor is het lastiger sponsors te krijgen. Het product – het fietslabyrint – komt echter wel ten goede aan de behandeling. Met een fietslabyrint zullen de patiënten de behandeling niet alleen heel anders gaan beleven, maar hebben ze er lichamelijk ook veel baat bij.

Goede conditie nierpatiënten noodzakelijk

Helaas kan het iedereen overkomen; nieren die niet meer werken. Jenny vertelt: 'We hebben patiënten van 25 tot 90 jaar oud. Dialyseren blijft daarbij altijd een tijdelijke oplossing. De enige manier waarop je echt kan herstellen, is door middel van een niertransplantatie. Gemiddeld wacht een nierpatiënt vijf tot zes jaar op een nieuwe nier en dan nog is het nooit zeker of er op tijd een match wordt gevonden.

'Ook daarom is het noodzakelijk dat de conditie van onze patiënten zo goed mogelijk is. Een sterk lichaam houdt de behandelingen nou eenmaal langer vol. Het fietslabyrint draagt hier zijn steentje aan bij en daarom is het voor ons – maar vooral voor onze patiënten – zo belangrijk dat het labyrint daadwerkelijk kan worden aangeschaft.'

Fietslabyrint mogelijk maken

Er kan heel eenvoudig gedoneerd worden via de actiepagina op onze website.

Alle giften, groot of klein, helpen mee om het fietslabyrint voor de dialysepatiënten van Rijnstate daadwerkelijk mogelijk te maken. Samen kunnen we het leven van onze dialysepatiënten een beetje beter maken. Help mee!

     Terug naar nieuwsoverzicht
Wil jij ook bijdragen aan betere zorg


Rijnstate hartje
Rijnstate hartje